γ) Πρώτες ενέργειες.
Αφού έχετε σιγουρέψει την προσωπική σας ασφάλεια, πλησιάστε τους τραυματίες. Μην αρχίσε να ασχολείσθε με τον πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας. Κατ’ αρχήν κάνετε μια γρήγορη επισκόπηση του χώρου ώστε να εντοπίσετε πόσοι υπάρχουν και πού βρίσκονται. Οι πληροφορίες που χρειάζεσθε σε πρώτη φάση είναι:
– Το επίπεδο συνειδήσεως. Φωνάξτε του: «με ακούς, είσαι καλά;». Εάν δεν απαντήσει, τσιμπήστε τον με δύναμη ώστε να πονέσει και προσέξτε εάν αντιδράσει (μορφασμός προσώπου, κίνηση). Εάν δεν αντιδράσει προσπαθήστε να καταλάβετε εάν αναπνέει.
– Εάν υπάρχει ένα σημείο που εμφανώς αιμορραγεί (π.χ. ανοικτό τραύμα στο χέρι).
– Εάν υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο ικανό να συζητήσει από κάθε εμπλεκόμενο όχημα, ρωτήστε γρήγορα πόσα άτομα υπήρχαν μέσα σε κάθε όχημα, και επιβεβαιώστε το συνολικό αριθμό των τραυματιών. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να πεθάνει ένας τραυματίας επειδή κύλησε πίσω από ένα θάμνο και ξεχάστηκε η ύπαρξή του μέσα στη γενική σύγχυση.
Σημειώστε ότι η παροχή Πρώτων Βοηθειών πρέπει να ξεκινήσει μόνο αφού υπάρχει ήδη μια σαφής άποψη για την κατάσταση όλων των τραυματιών. Η βοήθεια πρέπει να αρχίσει με αυτούς των οποίων κινδυνεύει η ζωή. Μην αποπροσανατολιστείτε από τις φωνές των τραυματισμένων οι οποίοι πονούν και απαιτούν να τους βοηθήσετε.
Από τη στιγμή που υπάρχει μια γενική άποψη της καταστάσεως, οι προσπάθειες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς δύο στόχους:
– Ειδοποίηση των Αρχών.
– Παροχή Πρώτων Βοηθειών επί τόπου σε όσους κινδυνεύει η ζωή τους.
Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν αρκετά χέρια βοήθειας για να μοιραστούν τις δουλειές. Εάν υπάρχει η αναγκαιότητα και η δυνατότητα, κάνετε σήμα σε διερχόμενους οδηγούς να σταματήσουν ή κινητοποιήστε παρευρισκόμενους. Το ιδανικό είναι να επωμισθεί ένας την ειδοποίηση των Αρχών, ενώ οι υπόλοιποι να μείνουν πίσω για τις Πρώτες Βοήθειες.
Στην περίπτωση που ένας εκ των παρευρισκομένων είναι γιατρός, νοσηλευτής ή άτομο ειδικά εκπαιδευμένο για την παροχή Πρώτων Βοηθειών ακολουθήστε τις οδηγίες του και αποδεχθείτε τον ως συντονιστή.